Sports

субота, 8. децембар 2012.

VODIČ KROZ PRIPREMU ZA ŠTAMPU


KRATAK OPIS TEHNIKE OFSET ŠTAMPE
Ofset štampa je tehnika kojom se boja prenosi sa štamparske ploče prvo na gumeni valjak a
 onda na površinu koja se štampa (papir). Aluminijumska ploča presvučena hemikalijom osetljivom na svetlost  se osvetljava preko i lma u kopir aparatu ili (što je savremeniji proces) preko CTP sistema za osvetljavanje. Posle razvijanja ploče, površine koje se štampaju privlače boju a neštampajuće površine privlače vodu. Ploča se zatim montira na cilindar u štamparskoj mašini. Sledeći korak je vlaženje ploče valjcima za vlaženje. Površine koje se štampaju neće biti navlažene već će u sledećem koraku primiti sloj boje koji se nanosi pomoću valjka za boju. Štamparska boja i voda se ne mešaju. Ploča ne dolazi u direktan kontakt sa papirom već prenosi otisak na valjak presvučen gumom. U sledećem koraku se odvija štampanje. Boja se sa gume prenosi na papir koji prolazi između cilindra sa gumom i cilindra  za pritisak.

PRIPREMA DOKUMENATA ZA OFSET ŠTAMPU
U procesu pripreme za ofset štampu danas se koriste isključivo računari i grai čki programi specijalno namenjeni kvalitetnoj grai čkoj pripremi. Da bi Vaš dokument bio ispravno pripremljen uvek koristite grai čke aplikacije kao što su QuarkXPress, Adobe CS kolekcija (InDesign, Photoshop, Illustrator...), CorelDraw. Ne koristite programe tipa Microsoft Word, PowerPoint ili Publisher.
Dve popularne platforme na kojima se radi priprema su Apple Macintosh i PC računari. Štamparija Newpress koristi obe platforme u pripremi za štampu. Programi koji se koriste su isti na obe.
Vaš dokument možete dostaviti u radnom, otvorenom obliku (npr. sa slojevima ako radite u Photoshopu) i na njemu su moguće eventualne izmene ili zatvoren, gotov dokument na kome nisu moguće izmene. Važno je da ako dostavljate radnu, otvorenu verziju obavezno dostavite i fontove i slike koje ste koristili. Dokument možete dostaviti i u Adobe pdf formatu ali morate biti sigurni da ste pravilno napravili pdf.
Da bi što bolje iskoristili površinu papira i da bi cena vašeg odštampanog dokumenta bila ekonomski razumna koristite standardne formate papira, (npr. za izradu l ajera, plakata, vizit karti). Vodite računa da se Vaš dokument obično štampa na većoj jedinici papira nego što je on sam (na tabaku). Zato je potrebno dostaviti sledeće podatke
– format dokumenta koji se montira
– da li ima poleđinu
– koliko je prepušteno za obrez
– da li se lakira
– da li se plastii cira
– da li se savija
– da li se biguje
– da li se perforira
– da li se štancuje
– da li se ricuje.


Vaš dokument će se posle štampe obrezivati – seći na nožu za doradu i morate ostaviti na dokumentu dovoljno prostora da papir bude isečen a da slova i ostali grai čki objekti ostanu na strani dokumenta. Zato sav tekst i graifčke objekte pomerite bar 5 mm od ivice sečenja. Takođe ako se vaš dokument sastoji od tona ili slike kao pozadine mora biti širi 5 mm sa svake strane. To se naziva prepust i taj deo je namenjen obrezivanju. Generalno ovo nije bitno ako je pozadina bela ali dobro je uvek računati veličinu dokumenta sa prepustom i to je zbir obrezanog formata i prepusta.

KNJIGE I BROŠURE
Ako radite prelom knjiga i brošura najbolje je njihovo dostavljanje u pdf formatu mada možete dostaviti i u
radnom, u formatu programa koji ste koristili ali onda morate dostaviti i fontove i slike. Najbolje je da pre početka preloma kontaktirate štampariju da bi ste dobili sve potrebne parametre vezane za rad.
Imajte na umu sledeće:
– za prelom teksta koristite isključivo QuarkXPress i InDesign (nikada nemojte tekst prelamati u Word-u, ako
nemate drugog izbora obavezno kontaktirajte štampariju).
– koliki je obrezan format knjige?
– način povezivanja knjige (broširan, tvrd povez)
– format osnovne jedinice strane koja se montira na tabak
– broj strana u knjizi (uklapanje u tabak)
– da li neke strane knjige sadrže slike ili ton koji ide u marginu
– ukoliko je reč o obostranoj štampi broj strana mora biti paran
– obavezno uključite i prazne strane u dokument koji dostavljate


BOJE U OFSET ŠTAMPI
Monitor na kome vidite vaš dokument koristi RGB mod za prikaz slike (crvenu, zelenu i plavu boju). Mešanje različitih intenziteta ove tri boje daju različite nijanse boje, najači intenzitet daje belu i najmanji crnu boju. Ovakav način mešanja boja naziva se aditivnim.
Kolorni otisak na papiru se dobija kombinacijom različitog intenziteta tri osnovne štamparske boje -cijana,
magente i žute uz i nalnu boju – crnu, koja pojačava kontrast i koristi se kao i nalni nanos. Odsustvo sve tri boje daje belu (boja papira) a kombinacija sve tri boje daje crnu (ne baš pravu crnu, prljavo braon). Ovakva kombinacija
– CMYK  naziva se substraktivni način mešanja boja. Spektar boja koji se na taj način može odštampati je manji od RGB kolornog spektra i bitno se razlikuje.
Vaš dokument možete raditi u RGB modu ali je važno da pre štampanja bude preveden u CMYK mod.
Koristite Photoshop da izvršite konverziju. Takođe je važno da monitor bude kalibrisan, da što vernije prikazuje boje. Danas postoje posebni hardverski dodaci kojima je to moguće uraditi.
Ukoliko posedujete kolorne atlase koristite ih za pregled uzoraka procesnih boja. Uzorak iz njih će vam dati
vrlo veran izgled kako će boje izgledati u štampi.
Vodite računa da ako je procenat nanosa boja na papir veliki može doći do preslikavanja (apcigovanja) na
poleđinu tabaka. Maksimalan nanos boja je 4 * 100% = 400% ali ne treba ići preko 350%. Najbolje je da zbir vaših boja ne sadrži više od 300% svih procesnih boja zajedno.
Rezolucija slika koje uvozite u dokument neka budu 300 dpi. Ako slika ima više slojeva obavezno ih slepite
(l etujte). Izbegavajte korišćenje slika JPEG formata sa visokom kompresijom. Snimite TIFF ili PSD. Vaš dokument će zbog toga biti veći ali i rezultati će biti sigurniji.
SPOT BOJE – Ukoliko Vaš dokument sadrži spot boje (posebne) a ne želite da se pojave u štampi kao nova separacija, pre slanja dokumenta ih prevedite u njihove CMYK vrednosti. Ukoliko želite da se nova boja pojavi kao nova separacija onda nam u read me i le-u uz dokument to i naznačite.


RAD SA TEKSTOM
Ako Vaš dokument sadrži pored slike i tekstualni deo vodite računa o sledećem:
FONTOVI – Fontova ima na hiljade i njihova upotreba u grai čkim dokumentima nije nimalo jednostavna.
Ali zanemarimo dizajnersku stranu o lepoti i svrsi upotrebe pojedinih tipova fontova i usredsredimo se na tehničku stranu njihovog korišćenja. Ukoliko ste, kako je već rečeno, dostavili radnu verziju dokumenta – otvorenu, tako da su na njoj moguće eventualne izmene onda obavezno dostavite i fontove koje ste koristili. Vodite računa da su fontovi komercijalni proizvod i intelektualna svojina i da njihovo slobodno distribuiranje može biti zabranjeno, na šta će Vas i pojedini programi kao npr. InDesign i upozoriti kad kopirate fontove. Zato je najbolje da pre slanja dokumenta fontove pretvorite u krive (npr. u Corel-u – desni klik miša>Convert to curves ili u Illustrator-u i InDesign-u – Type>Create Outlines). Tako ćete biti sigurni da će se vaš dokument pravilno odštampati. Vodite računa da se kod pretvaranje pojedinih, serifnih i kurzivnih fontova može promeniti izgled slova, naročito kod tankih serifnih linija.
NE PUŠTAJTE CRNI TEKST IZ VIŠE BOJA – Kada je veličina slova velika onda nema većih problema ali ako je tekst sitan ukoliko dođe do nepasovanja boje tekst će biti nečitak.
NE BUŠITE PODLOGU ISPOD CRNOG TEKSTA – Crni tekst  gazi podlogu i nema potrebe da se ona
buši jer ne pasovanje izaziva sevanje beline papira.
NE BOJITE SITAN TEKST I LINIJE U VIŠE BOJA– Time se otežava pasovanje u štampi i tekst može biti mutan i nečitak.
NE STAVLJAJTE SITAN TEKST U NEGATIVU – Ukoliko dođe do nepasovanja boje tekst neće biti beo već u onoj boji koja ne pasuje.
BELI TEKST NA CRNOJ PODLOZI – Ako imate beli tekst na crnoj podlozi (negativ) crnu l eku ne pravite iz čiste crne boje (ako štampate kolor) već crnu boju pravite kombinacijom C50%, M50%, Y50% i K100%. Na takvoj crnoj podlozi beli tekst može biti problem u slučaju nepasovanja pa slova pretvorite u krive i dodajte im Outline (outside) C1% i K100%. Onda će outline da izbuši podlogu a samo crna dolazi do ivice slova i postoji tolerancija za nepasovanje.
EFEKTI NA TEKSTU – izbegavajte efekte na sitnom tekstu, kao što su senke, tanki outline i slično jer mogu da se ne pojave u štampi.
TEKST NE UNOSITE U PHOTOSHOP-u i sličnim programima. Rasterizovan tekst je lošiji u odnosu
na vektorski tekst koji se unosi u InDesign-u ili Illustrator-u. Ukoliko morate iz nekog razloga da radite tekst u P-shopu, a iz crne je boje koristite Multiply Layer.


KOMBINOVANJE TEKSTA I GRAFIKE
Programi kao Adobe Illustrator i CorelDraw služe za kreiranje vektorske grai ke. Vektorsku grai ku treba
koristiti kada želite oštre i čiste ivice objekata, najčešće za izradu crteža. Kombinovanje teksta i grai ke treba raditi u programima kao Adobe InDesign ili QuarkXPress.
LINIJE – Izbegavajte upotrebu linija tipa Hairline. One mogu biti nedei nisane debljine i može da se desi da
se ne odštampaju. Ne koristite linije tanje od 0.1 mm.
OKVIRI-BORDER – Ne crtajte pravougaonike čije su stranice jednako udaljene od ivica strane jer odstupanje kod sečenja dovodi da je ono jako uočljivo. Ako slika koju ste uvezli u dokument ima liniju – crni okvir – obavezno joj zadajte da se preštampava preko ivica slike – overprint stroke. Time znatno olakšavate pasovanje.
KORIŠĆENJE POSEBNIH EFEKATA SA BOJAMA
Grai čki programi su danas savršeniji i komplikovaniji nego ranije. Mnoge njihove funkcije nisu u skladu
sa današnjom tehnologijom ofset štampe. O tome morate voditi računa kao i o činjenici da se neki od grai čkih programa koriste i za pripremu dokumenata za Web. Mnoi  efekti koji na ekranu izgledaju lepo, npr. gradijenti odnosno prelivi boja, senke, transparencije itd. jako loše prolaze u štampi jer sadrže veliki broj nijansi koje je teško reprodukovati. Ovo važi i za Corel-ove i Illustratorove efekte. U Corelu pre konačnog slanja dokumenta pretvorite ih u CMYK sliku komandom Bitmaps>Convert to Bitmap. U Illustratoru to uradite u Ef ect>Document Raster Effects Setings

Ako pravite Ferlauf (gradijent) u P-shopu dodajte mu šum (Noise) da biste izbegli linije na prelazima boja i
da bi gradijent izgledao prirodnije.

PDF
PDF (portable document format) je danas postao standard za razmenu dokumenata u pripremi za štampu.
Važno je da kad pošaljete ispravan dokument u pdf formatu oslobođeni ste briga oko fontova, slika, rezolucije. Jedino morate voditi računa da pdf mora biti napravljen po standardu za ofset štampu. Morate imati instaliran Adobe Acrobat jer je to jedini siguran način da je pdf pravilno urađen. Izbegavajte pravljenje pdf-a pomoću raznih freeware aplikacija kojih ima danas puno i pomoću kojih je lako kreirati pdf fajl  ali takvi dokumenti mogu  imati velike probleme kada je ofset štampa u pitanju. Po instalaciji Acrobat-a biće dodan još jedan, virtuelni printer na vaš računar. Preko njega ćete uz određena setovanja odštampati u pdf vaš dokument. Važno je da pre štampanja u pdf fajl izvršite proveru – prel ight vašeg dokumenta u kome ćete pregledati slike (da li su RGB ili CMYK), fontove, boje (procesne i eventualno spot). Programi za pripremu danas nude vrlo kvalitetan preview i uvek ga koristite pre štampe zato što će vas u slučaju nepravilnosti program na to upozoriti. Vaš dokument možete dostaviti kao kompozitni ili separacioni ali u većini slučajeva je bolje da to bude kompozitni. O tome se uvek posavetujte sa našim operaterima. Ukoliko dokument ima više strana npr. ako je to neka brošura, obavezno uključite i eventualne prazne strane u dokument. Ako ima prepusta za obrez, ako neke slike idu u marginu uključite i prepust u konačnu veličinu dokumenta. Dokument nikako nemojte na tabak montirati sami. Najednostavniji način da napravite pdf za ofset štampu je da izaberete opciju Press quality na kartici Adobe PDF settings. Time ćete obezbediti da bude generisan fajl koji je moguće koristiti dalje u pripremi i štampi. Nemojte koristite opcije Smallest i le size, Standard i High quality jer nisu namenjeni ofset štampi. Takođe može izabrati i ostale opcije koje se nalaze na kartici ali morate biti sigurni da je dokument ispravan jer u protivnom nećete moći da napravite pdf fajl.







Нема коментара:

Постави коментар

 

Blogger templates