Sports

субота, 23. фебруар 2013.

Format dizajna - u kom programu crtati, u kom formatu isporuciti rad?

Neko od korisnika sa jednog od forum me je pitao koji format da koristi i u kom programu da crta za konkurse sa 99designs. Pitanje je prosto, ali je odgovor malo kompleksniji. U sustini, postoje 2 tipa dizajna u zavisnosti od toga sta se radi - rasterski i vektorski.

 Rasterska tehnika

Za ovu tehniku se koristi Photoshop i slicni programi za dizajn. Glavna karakteristika ove tehnike je kvalitet dizajna - pri uvelicavanju slike primeticete da se slika pretvara u "kockice" (piksele) sto je vise povecavate, tako da u jednom trenutku postane neprepoznatljivo.
 Ova tehnika se uglavnom koristi za obradu FOTOGRAFIJA, gde najvecu primenu ima u izradi  banera, postera, korica za knjige, majica a moze da dodje u obzzir i izrada flajera, za razne vrste ambalaza i slicno, ali i nezaobilazna tehnika za izradu web site-ova.

Vektorska tehnika

Ova tehnika se najcesce koristi za izradu logotipa i vizit karti, ali isto tako mogu doci u obzir i izrade web site-ova, flajera, majica, postera, banera - manje-vise kao i photoshop plus jos vise, ali najcesce su to "crtane" ilustracije.
Glavna karakteristika ove tehnike je da je dizajn "scalable" - koliko god da uvelicamo sliku, ona ne gubi na kvalitetu, i mozemo je koristiti kako za izradu sitnih ikonica (50x50 px) tako i za reklame za zgrade (5x20 M na primer). Takodje je bitno napomenuti da se moze koristiti za sve vrste dizajna, cak i za one za koje je Photshop, sve zavisi od toga koliko ste "vicni" u koriscenju.
Programi koji su najzastupljeniji za vektorsku tehniku su Adobe Illustrator i Corel Draw.


Postavljeno mi je pitanje: 

"sta da radim od ovoga u PS ??? U koji format treba da ubacim ?"


Odnosilo se na sledece vrste dizajna:
Logo design
Business card design
T-shirt design
Postcard or flyer design
Brochure design
Product packaging design
 
Web page design
Mobile app design
Icon or button design
Banner ad design
Illustration
Book cover design

Sad cu tim redom da napisem sta se moze u kom programu raditi:

Logo dizajn - samo vektorski programi (Illustrator, Corel Draw...)
Business Card - vektorski
T-shirt - moze i rasterski i vektorski, ali najcesce rasterski (Photoshop)
Postcard/Flyer - moze i jedan i drugi
Brouchure - moze i jedan i drugi (preporuka - vektorski)
Product packaging - moze i jedan i drugi, moguca i kombinacija, ali k=ako nema  
          fotografija, predlog - vektorski
Web page - i jedan i drugi, cesce se koristi Photoshop
Mobile App - vektorski
Icon/button design - vektorski
Banner Ad - i jedan i drugi (preporucujem vektorski ili kombinaciju)
Illustration - vektorski
Book Cover - oba, i kombinacija, zavisi sta s trazi

Sto znaci - vektorski se iskljucivo koristi za logotipe i vizit karte, ostalo moze jedan ili drugi, ili kombinacija, ali savetujem da kad god mozete, i umete, koristite vektorske programe za izradu zeljenog dizajna.


Sto se tice formata koji dostavljate ako pobedite, opet zavisi koji dizajn ste radili: ako ste pobedili na konkursu za izradu logotipa - dostavljate najcesce u .eps, .ai, .jpg/.png/.gif, PDF, ali moze se od vas traziti i photoshop format (imate u mojim tutorijalima kako se iz Corel Draw eksportuje Photoshop format); za vizit kartu isto vazi; za ostalo uglavnom dostavljate originalni fajl programa u kom ste radili (PSD na primer), plus ako vam traze i .jpg i slicno - SVE TO PISE NA STRANICI "HANDOVER" kada pobedite na konkursu - svi formati koji su neophodni za predaju pobednickog dizajna.

Нема коментара:

Постави коментар

 

Blogger templates